Ján Boleslav Kladivo

slovenský pesničkár a skladateľ elektroakustickej experimentálnej hudby

Ján Boleslav Kladivo (1964), vlastným menom Richard Sabo, je slovenský pesničkár a skladateľ elektroakustickej experimentálnej hudby. Tvorí už viac ako dvadsať rokov, prvý album vydal v roku 1995. V roku 2009 získal v Radio Head Awards cenu kritikov za album „Rozhľadňa“. Aktuálne predstaví svoj ostatný album „Matterhorn“ (2017), ktorý obsahuje kontextuálne presahy do nemeckej avangardnej hudobnej scény začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia, ktorá je v dejinách popmusic označovaná ako krautrock.
Ako hovorí autor o svojej inšpirácii, “krautrock bolo posmešné označenie nemeckej rockovej scény, ktorá vyvinula zaujímavý prístup k hudobným štruktúram a objavila iný svet zvukových farieb syntetizérov. Inšpirovala ma zdanlivá elementárnosť a zvláštna pohyblivosť tejto “nepohyblivej” hudby”.
Album Matterhorn vychádza na značke Vlna Records štyri roky po predchádzajúcom albume Nekonečno neostré je z dvier (feat. Marcela Derevencová). Počas „pauzy“ medzi nimi stihol Kladivo vytvoriť a zverejniť viaceré elektroakustické albumy – v spolupráci s TJ Vjugom (za pseudonymom sa nachádza dlhoročný priateľ, hudobný experimentátor a publicista Julo Fujak) vo februári tohto roku vydali album Klesajúce klenby (2016, Hevhetia) a vlastné experimentálne projekty Dôstojný život v kozme (2015, VN) a Irradiated (2016, VN). S hudbou a zvukovými plochami J. B. Kladiva sa stretávame aj vo filme režiséra Maroša Beráka Sprisahanie šedej rasy, ktorý mal premiéru 1. februára 2017.

+

Ján Boleslav Kladivo