Nahrávam Udalosti

« Všetky Udalosti

  • Táto udalosť už prebehla.

Anna Januszewska (PL): Putinova matka

12. októbra | 22:00 23:00

Družba Drama Studio / dobrovoľné vstupné

Stôl, stolička a na scéne len ona sama. Putinova matka. Viera Putinová. Stará žena, ktorá sníva o tom, aby pred smrťou mohla ešte raz uvidieť svojho syna Vovu, ktorého videla naposledy, keď mal 10 rokov. 

Anna Januszewska vás od prvej až do poslednej minutý bude držať v napätí. Anna Chudek Niczewska napísala text, ktorý je založený na nie veľmi známej histórii Viery Nikolajevny Putinovej, ktorá napriek oficiálnej verzii Kremľa hlásala, že je biologickou matkou Vladimíra Putina. Zomrela v roku 2023 ako 97-ročná. Poskytla rozhovory o.i. pre „The Sun“, či „Telegraph“, v ktorých tvrdila, že Vladimír Putin je jej biologický syn. Ukazovala spoločné fotky, ktoré zobrazovali chlapca podobného budúcemu prezidentovi Ruska. Keď mal 10 rokov, zverila ho do výchovy svojim rodičom a tí ho neskôr dali na adopciu zámožnej rodine. Oficiálny životopis Putina uvádza, že sa narodil v St. Petersburgu, vtedajšom Leningrade, ako syn rodičov Márie a Vladimíra. V predstavení staršia žena v gruzínskej dedinke, obkľúčenej ruskou armádou, v emotívnom monológu hovorí o prekvapivých udalostiach spred rokov, z čias detstva svojho nemanželského syna. 

Vzrušujúca hra v stvárnení vynikajúcej Anny Januszewskiej, držiteľky mnohých hereckých cien, nastoľuje neľahké a nepríjemné otázky. Je láska matky neohraničená? Je spoločná krv aj spoločnou zodpovednosťou? Čo môže cítiť matka jedného z najviac nenávidených vojnových zločincov?

Premiéra hry sa konala v deň smrti Alexeja Navaľného. To zintenzívňuje univerzálnu ľudskú nenávisť voči Wowke, ale dáva význam divadelnej tvorbe oboch Ann. O nenávisti cez lásku a pravde o klamstve…

Autor textu: Anna Chudek-Niczewska
Réžia, scénografia a hrá: Anna Januszewska