Nahrávam Udalosti

« Všetky Udalosti

  • Táto udalosť už prebehla.

Divadelné teleso Praktikábel, Peter Pavlík (SK): Stať sa iným

Galéria M.A.Bazovského / dobrovoľné vstupné

12. októbra | 18:30 19:30

Inscenácia je voľne inšpirovaná literárnym dielom francúzskeho autora Édouarda Louisa, ktorý v nemilosrdných naratívoch, tematizuje mizériu detstva a dospievania queer osoby v homofóbnom a rasistickom prostredí pracujúcej triedy na francúzskom vidieku. Avšak tieto príbehy nemajú za účel dehonestovať nižšie vrstvy, naopak, zviditeľňujú daný sociálny habitus a jeho príčiny. Je aj o sociálnej nerovnosti, násilí, no najmä o hľadaní si vlastnej cesty za slobodou. Spôsob kritiky je v jeho dielach mnohovrstevnatý a čitateľstvo sa tak ocitá pred zložitými etickými dilemami.

Hlavná postava príbehu inscenácie Stať sa iným je od detstva vystavená šikane, vyrastá v rodine, kde chlap má byť tým správnym drsňákom a ktorá prehliada jeho potreby, chcú, aby zapadol. A tak sa snaží zmeniť samého seba a potláčať svoju osobnosť.

Môže sa človek neustále meniť bez toho, aby stratil sám seba? Ako ďaleko až treba zájsť pri hľadaní identity a slobody v prostredí, kde spoločenské normy a očakávania utláčajú individualitu? Ako tieto normy a očakávania formujú našu identitu a aký vplyv majú na naše rozhodnutia a životné cesty? Inscenácia odkazuje na dôležitosť sebaakceptácie a odvahy byť autentickým, aj keď to znamená konfrontovať sa so spoločenskými normami, rodinou či dokonca so sebou samým.

Premiéra: 25. mája 2024, Ticho a spol., Bratislava

Scenár: kolektív
Réžia: Matej Feldbauer
Dramaturgia: Zuzana Strnátová
Scénografia: Mária Bačová
Hudba: Filip Krišš
Účinkuje: Peter Pavlík

Citované texty:
z knihy Koniec Eddyho (Absynt 2018, preklad Andrea Černáková) sú použité so súhlasom prekladateľky a vydavateľstva

z knihy Jak se stát jiným (Paseka 2023, preklad Sára Vybíralová) sú preložené z českého jazyka a použité so súhlasom vydavateľstva.

Autorské práva autora Édouarda Louisa zastupuje The Wylie Agency, London.

Naštudovanie a uvedenie inscenácie z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia a mestská časť Bratislava-Staré Mesto.