Juraj KUKURA

Juraj KUKURA

slovenský filmový a divadelný herec, riaditeľ Divadla Aréna

Po ukončení stavebnej priemyslovky v Bratislave vyštudoval herectvo na VŠMU (1973). Začínal v Divadle na Korze, neskôr na Novej scéne (1971 – 1976). V rokoch 1976 – 1984 pôsobil v Činohre SND v Bratislave, až kým neodišiel do Nemecka. Zo začiatku účinkoval v mníchovskom divadle Kammerspiele, neskôr v Bazileji, Bonne a od roku 1985 v Schauspielhause v Hamburgu, kde dodnes žije. V roku 2002 sa stal riaditeľom bratislavského Divadla Aréna. Je ženatý a má jedného syna.

V Nemecku patrí k obľúbeným divadelným a televíznym hercom. Hral v niekoľkých dieloch seriálu Miesto činu, v seriáloch Via Mala, Hotel Raj a Helicops.

Ocenenia

Za postavu Martina v Koze bol ocenený cenou Dosky 2004 za najlepší mužský herecký výkon. Za hlavnú rolu v inscenácii pražského Činoherného klubu Bratři Karamazovi získal prestížnu cenu Divadelních novin za najlepší herecký výkon sezóny 2014/2015, ktorá sa udeľuje v rámci všetkých divadelných žánrov. Za postavu Fjodora Karamazova bol nominovaný na výročnú Cenu Thálie českej Hereckej asociácie a na Cenu divadelnej kritiky 2015, udeľovanej renomovaným českým časopisom Svět a divadlo. Roku 2017 prevzal z rúk českého prezidenta Miloša Zemana štátne vyznamenanie, medailu Za zásluhy.

Filmografia
1968: Zbehovia a pútnici (hrebenár)
1968: Traja svedkovia (pansláv)
1970: Eden a potom (Boris)
1971: Zlozor (Slávo)
1972: Javor a Juliana (hudec)
1972: Letokruhy (Vavro)
1973: Deň slnovratu (Pavol)
1974: Do zbrane, kuruci! (Hamzík)
1974: Trofej neznámeho strelca (Šaľo)
1976: Jeden stříbrný (Pitoňák)
1976: Koncert pre pozostalých (Peter Korta)
1976: Vojaci slobody (Blanche)
1977: Stíny horkého léta (Ondřej Baran)
1978: Deváté srdce (gróf Aldobrandini)
1978: Krutá ľúbosť (Jašek)
1979: Božská Ema (Viktor)
1979: Postavení mimo hru (Jindřich Vacula)
1980: Trhák (Lenský)
1980: Človek nikdy nevie (Valentine)
1981: Člny proti prúdu (Rudo Samek)
1982: Přeludy pouště (správca)
1982: Soľ nad zlato (kráľ Norbert)
1982: Tušenie (Fero Ušiak)
1983: Die wilden Fünfziger [Divoké päťdesiate roky – TV], r. Peter Zadek, SRN (Jakob)
1992: Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (Robert)
1992: Otto – Der Liebesfilm [Otto – film o láske], r. Bernd Eilert, Otto Waalkes, NSR (dr. Beierle)
1995: Jak chutná smrt (Karel Kainar)
1996: Workaholic [Závislá na práci], r. Sharon von Wietersheim, NSR (Cedrik)
1997: Tábor padlých žien (Dr. Zigmund)
2000: Apokalypse 99 – Anatomie eines Amokläufers [Apokalypsa 99 – Anatómia besného vraha], r. Dmitri Astrakhan, NSR
2000: Sokoliar Tomáš (hradný pán Balador)
2001: Das Sams, r. Ben Verbong, NSR (vrchný)
2010: Dokonalý svet

-

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!