Sláva Daubnerová

Režisérka, autorka, performerka a herečka Sláva Daubnerová je v slovenskom i českom divadelnom kontexte známa predovšetkým tvorbou dramatických kompozícií, ktoré oscilujú medzi súčasným moderným divadlom a performanciou. Väčšina jej divadelnej produkcie prekračuje žáner činohry narábaním s novými médiami, fyzičnom, rekonštrukciou či dekonštrukciou najmä nedramatických textov. Ako etablovaná umelkyňa bola v poslednom čase prizvaná aj k projektom v kamenných divadlách, kde úspešne režíruje operu aj činohru.

Po absolvovaní gymnázia v Prievidzi, kde získala aj Deutsches Sprachdiplom, vyštudovala odbor kulturológia na Univerzite Komenského v Bratislave. Postgraduálne štúdium absolvovala na Katedre divadelných štúdií bratislavskej Vysokej školy múzických umení. V roku 2006 založila profesionálnu divadelnú platformu pod názvom P.A.T., ktorá sa orientuje výlučne na súčasné divadlo a tanec s využívaním nových médií. Je nositeľkou dvoch prestížnych ocenení DOSKY a niekoľkých cien slovenského Literárneho fondu, ocenení festivalu Nová dráma či Ceny Nadácie Tatra banky.

Jej inscenácie – performancie boli pravidelne prezentované na prestížnych domácich festivaloch (Nová dráma, Dotyky a spojenia, Divadelná Nitra) a reprezentovali Slovensko na zahraničných festivaloch v USA, Rusku, Taliansku, Nemecku, Poľsku, Južnej Kórei, Rakúsku, Českej republike, Slovinsku, Maďarsku, Chorvátsku a Arménsku.

Zúčastnila sa niekoľkých medzinárodných site specific projektov a umeleckých rezidencií. V roku 2011 bola štipendistkou Berliner Festspiele na Internationales Forum des Theatertreffens v Berlíne. V rokoch 2012 – 2013 viedla semináre o tanečnom divadle na Vysokej škole múzických umení a v roku 2014 pedagogicky pôsobila na Katedre kulturológie Univerzity Komenského v Bratislave. Okrem iného mala v roku 2014 prednášku na tému performatívnosti a rodovosti v divadle na Humboltdovej univerzite v Berlíne.

-